[Tillbaka: Forskning med raketer och satelliter] [Huvudsida] [Ordlista]

 

Lite mer om markmätningar

 

 

Vissa mätningar från marken, t.ex. mätning och registrering av jordens magnetfält, sker regelbundet från flera markstationer. Sverige har bland annat markmätningsstationer i Abisko, Kiruna, Lycksele, Uppsala och på Lovö, en ö i Mälaren.

 

I Kiruna finns det ett särskilt projekt för markmätning, ALIS. ALIS består av olika norrskenskameror som tar bilder av norrsken över hela Nordskandinavien. Bilderna läggs in i en dator i kiruna som arbetar så snabbt att man på bildskärmen kan se en bild av norrskenen nästan samtidigt som de sker.

 

Olika radar instrument för mätningar i jonosfären, avståndet 80 till 500 kilometer upp, har utvecklats väldigt mycket de senaste 10-20 åren. Med de olika radar instrumenten kan man mäta olika saker som händer i jonosfären.

Världens modernaste radar för just mätningar i jonosfären heter EISCAT och drivs gemensamt av Finland, Frankrike, Norge, Storbrittanien, Sverige, Japan och Tyskland. Det finns några svenska forskare som arbetar med EISCAT-radarn på IRF (Institutet för rymdfysik) i Kiruna och Uppsala.

Bilder: EISCAT

Bilderna visar några av EISCAT:s antenner i Norge. De två första bilderna är tagna på Svalbard och de andra två i Tromsø.

Antennen på Svalbard invigdes augusti 1996. Antennen är en väldigt stor satsning och alla länder som är delaktiga i EISCAT har varit med, inklusive den nyaste medlemmen, Japan.


[Tillbaka: Forskning med raketer och satelliter] [Huvudsida] [Ordlista]

HTML: Jenny Jutström
Updated: webmaster@irf.se, 2003-11-12