[Norrsken (med innehållsförteckning)]
[föregående: Låter norrsken?] [ordlista] [nästa: Forskning med raketer och satelliter]


Vad trodde man förr?

Innan man visste vad man idag vet om norrsken försökte folk på sitt eget sätt förklara hur norrsken uppstår. På den tiden visste man naturligtvis att norrsken fanns men man visste inte vad de berodde på. Eftersom dåtidens människor ofta var vidskepliga blev deras förklaringar väldigt fantasirika.

Tre gamla nordiska förklaringar nämns i boken Kongespeilet från 1200-talet. På den tiden trodde man att jorden var platt och att jordskivan var omgiven av hav. En förklaring gick ut på att alla hav omgavs av stora eldar. Det var när skenet från dessa eldar blev så starkt att det speglade sig på himlen som det blev norrsken.

Eld speglas på himlen

Bild: Ingrid Sandahl

En annan av förklaringarna gick ut på att solens strålar var så långa att de nådde utanför jordskivans kant, även om solen själv låg under jorden. Norrskenet var då ljuset av dessa strålar som sköt upp under jordskivans kant och syntes på natthimlen.

Sol under jordskiva

Bild: Ingrid Sandahl

Ett tredje förslag var att glaciärer kunde dra åt sig och samla på sig så mycket kraft att de till slut blev lysande.

Lysande glaciär

Bild: Ingrid Sandahl

Ett av de gamla namnen på norrsken är Sillblixt. Det kom till av att folk trodde att norrskenet var en spegling av stora sillstim i havet.

Sillstim i havet

Bild: Ingrid Sandahl

Från Närke kommer ytterligare en förklaring. Norrskenet sades uppkomma när lapparna sprang omkring på fjället med facklor och letade efter sina renar.

I Småland trodde man att svanarna en gång tävlade om vem som kunde flyga längst mot norr. De svanar som kom längst frös till slut fast i luften. När de stackars fastfrusna svanarna försökte komma loss genom att flaxa med vingarna så blev det norrsken.

Fastfrusna svanar

Bild: Ingrid Sandahl

Det finska namnet på norrsken är revontulet, räveldar. Enligt legenden skulle det finnas eldrävar i Lappland och norrsken var gnistor som uppstod i deras pälsar när de sprang över fjällen.

De urbefolkningar, t.ex. indianer och samer, som idag lever i zoner där det finns norrsken tycker att norrskenet är något man ska visa aktning och ha respekt för. Denna åsikt har hållt sig ända in i vårt århundrade. Många äldre personer i norra Sverige kan berätta att de som barn blivit tillsagda att uppföra sig stillsamt och fint när det var norrsken.

Både i Skandinavien och Nordamerika tror vissa att man kan locka till sig norrsken genom att vissla, men att göra detta kan vara farligt.

Det finns flera berättelser som beskriver hur farligt norrskenet kunde vara om man inte passade sig. Det finns till exempel en historia om en ung man i Norge som, trots sin storebrors varningar, retades så mycket med norrskenet att det till slut dödade honom.

Vissa folkslag ville inte skicka ut sina barn att leka när det var norrsken, eftersom de kunde bli dödade, medan andra tyckte att det gick bra så länge barnen hade mössa på sig, så att norrskenet inte kunde bränna håret av dem.

Många trodde att norrsken , speciellt rödfärgade, betydde att det skulle bli sämre tider, såsom krig, pest eller stora eldsvådor. De rödaktiga norrskenen lurade ofta folk att tro att en stad i närheten brann och de skyndade dit, bara för att upptäcka att det inte alls var så. Detta var speciellt vanligt i trakter där det inte var norrsken så ofta. För dem som inte var vana att se norrsken var det nog lätt att tro att det röda skenet på himlen kom ifrån stora eldar, speciellt som de flesta städer bestod av trähus som lätt tog eld.

En tro som är gemensam för många urfolk i norra Europa, Amerika och Asien är att norrskenet var den plats där de döda bodde. Alla som dött fick dock inte komma till norrskenet, det fick bara de som dött en våldsam eller för tidig död. Det kunde vara små barn, kvinnor som dött när de födde barn, människor som dött i krig eller mördats och sådana som tagit självmord.

I vissa områden verkar de dödas andar ha haft det ganska roligt i norrskenslandet. Inuiterna på Grönland och i norra Kanada trodde att andarna spelade fotboll med en valrosskalle. Deras namn på norrsken är Aqsalijaat, spåren av dem som spelar fotboll. Från Baffin Island berättas att valrosskallen hade så roligt att den klapprade med käkarna. Även om det säkert kunde vara trevligt att titta på sina släktingar när de lekte på himlen så fick man passa sig så att man inte fick huvudet avslaget av valrosskallen.

Andar som spelar fotboll

Bild: Ingrid Sandahl

Samerna trodde att norrsken och väder har ett samband. När norrskenet flammade högt på himlen skulle vädret bli varmt. Samerna trodde att man genom att ändra norrskenet på magisk väg även kunde ändra på vädret. Detta kunde göras på olika sätt. I Kvikkjokk ropade man en ramsa som började "gokseth (norrsken) lipi, lipi". Lipi är en förkortning av ordet lihphuit som betyder fladdra.I Vilhelmina trodde man att man kunde få norrskenet att fladdra genom att vifta med ett vitt lakan.

Alla folkslag trodde inte att ett flammande norrsken skulle ge varmt väder, vissa trodde att det skulle bli kallt, andra att det skulle bli snöstorm och så vidare. Något de allra flesta var överens om var dock att ett fladdrande norrsken betydde att det skulle bli ändring i vädret.


[Norrsken (med innehållsförteckning)]
[föregående: Låter norrsken?] [ordlista] [nästa: Forskning med raketer och satelliter]

HTML: Jenny Jutström
Updated: webmaster@irf.se, 2003-11-12