[Norrsken (med
innehållsförteckning)]
[föregående:
Magnetosfären, solvinden och substormar] [ordlista]
[nästa: Låter
norrsken?]
Många tycker att norrskenet är något av det vackraste som finns att se. De olika färgerna i grönt, blått och rött som snabbt rör sig över himlen är fascinerande. Är det första gången man ser ett riktigt färgsprakande norrsken är det lätt att man alldeles tappar andan. Trots att jag själv har sett ett antal mycket vackra norrsken så blir jag stående när jag får syn på ett nytt. Det finns inte två norrsken som är varandra lika, så bara för att du har sett ett norrsken betyder det inte att du har sett det som finns att se. Det är alltid värt att hålla utkik efter ett nytt.
Norrsken kan uppträda i många olika former. Det norrsken man oftast brukar se tidigt på kvällen är en båge som sträcker sig över hela himlen i riktning från öster till väster. Bågen är oftast grönfärgad och har otydliga kanter. Underkanten av norrskensbågen brukar kunna vara ganska tydlig, medan överkanten är betydligt mer otydlig och suddig.
Foto: Yamauchi Masatoshi
Ibland kan bågar bli aktiva och börja se ut som draperier. De strålar man kan se sprida sig visar riktningen på jordens magnetfält. Längden på en norrskensbåge kan vara riktigt stor, 1000 kilometer eller mer, men bredden kan vara så liten som 100 meter.
Foto: Yamauchi Masatoshi
Ett norrskensbandpåminer om en båge men är mer veckad eller ihoprullad som en spiral.
Om man står rakt under ett norrsken i magnetfältets riktning ser norrskensstrålarna ut att komma från en enda punkt och stråla ut åt alla håll. Detta kallas för korona. Om du däremot står längre norr- eller söderut och tittar på samma norrsken så ser du en norrskensbåge.
Under de mest färgsprakande norrskenen, de som uppstår under så kallade substormar, kan hela himlen fyllas av de mest otroliga former och färger av grönt, rött, blått och violett. Ljuset kan under dessa tillfällen bli väldigt starkt. Det kan faktiskt bli så starkt att det inte är något problem att läsa i dess sken. Former och färger kan ändras väldigt snabbt, det kan ske från en sekund till nästa. Den intensivaste delen av ett norrsken brukar oftast inte vara längre än ett tiotal minuter, för att sedan övergå till ett lugnare mera omärkligt skimmrande på himlen, så det gäller att titta ofta för att inte missa de vackraste skenen.
När magnetosfären tömt ut större delen av den extra energi den får i samband med en substorm kan man ofta se en annan typ av norrsken, pulserande norrsken. Under ett pulserande norrsken kan man på himlen se bleka ljusfläckar som tänds och släcks oberoende av varandra och olika snabbt. Fläckarna är tända någon eller några sekunder. Det är vanligast att se sådana norrsken efter midnatt.
Foto: Bengt Holback
Bilden visar några bilder tagna under ett pulserande norrsken. Bilderna är tagna med en speciell tv-kamera för svagt ljus. Pricken visar var en sondraket befinner sig. Klockan 21:54:58 var det norrsken runt raketen, men fyra sekunder senare hade det nästan försvunnit, för att vara tillbaka efter ytterligare två sekunder.
Det norrsken som är vanligast och ofta finns på himlen kallas different norrsken. Det är inte så lätt att upptäcka eftersom den saknar former. Det kan ligga som en svag glöd över stora delar av himlen.
Det finns faktiskt alltid norrsken någonstans på himlen även om man inte kan se dem. Runt polerna finns det alltid en ring av norrsken men det är inte säkert att man kan se dem från den plats man själv befinner sig på. Även om det kanske finns norrsken precis ovanför den plats där du är så är det inte säkert att du ser dem eftersom de inte syns på dagen och på sommaren då det är för ljust.