Vacancies

Forskningsingenjör med inriktning mot analys av satellitdata (2.2.1-77/14)

Institutet för rymdfysik i Uppsala söker

Forskningsingenjör med inriktning mot analys av satellitdata

Vill du arbeta i en liten och framgångsrik rymdforskningsgrupp som bygger instrument till rymdfarkoster i solsystemet? Till Institutet för rymdfysik i Uppsala med cirka 35 anställda söker vi en forskningsingenjör med intresse för analys av satellitdata.

Arbetsuppgifter:
Arbetet innebär utveckling av mjukvara samt analys och arkivering av stora mängder satellitdata från gruppens instrument. Även andra relaterade uppgifter, som operationsplanering och driftövervakning, kan ingå. De första åren kommer arbetet huvudsakligen att vara inriktat mot våra mätningar med den europeiska rymdorganisationen ESA:s rymdsond Rosetta vid en komet och den amerikanska rymdstyrelsen NASA:s rymdsond Cassini i bana runt Saturnus. I framtiden står andra rymdprojekt på tur, som ESA-missionerna Solar Orbiter till solen och JUICE till Jupiter. Du kommer att vara en del av en effektiv grupp som består av forskare, doktorander samt hård- och mjukvaruingenjörer.

Mer information om gruppens verksamhet finns på http://www.space.irfu.se.

Kvalifikationer:
Du har akademisk utbildning inom fysik eller teknik. Du ska kunna arbeta självständigt och kreativt med frågor som handlar om mjukvaruutveckling, dataanalys och dataarkivering. Kunskaper inom fysik och rymdfysik samt erfarenhet av arbete med satellitdata, tidsserier och signalbehandling är av speciellt intresse. Det är även meriterande om du har använt MATLAB, IDL och skriptspråk som t ex Python. Vi har omfattande internationella kontakter, så god förmåga till samarbete såväl inom gruppen som med skiftande internationella team är en nödvändighet, liksom att obehindrat kunna hantera engelska i tal och skrift. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Tjänsten, med placering i Uppsala, är en tillsvidareanställning på heltid. Tillträde till tjänsten sker enligt överenskommelse.

Mer information om tjänsten kan lämnas av:
Dr. Anders Eriksson, tfn: 018-471 59 45, e-post: anders.eriksson@irfu.se
Dr. Yuri Khotyaintsev, tfn: 018-471 59 29, e-post: yuri.khotyaintsev@irfu.se
Fackliga representanter:
Thomas Leyser, SACO-S, 018-471 59 41, e-post: thomas.leyser@irfu.se

Ansökan ska innehålla ett personligt brev, CV, betyg och relevanta intyg samt kontaktinformation till två referenser.
Välkommen med din ansökan till:
Institutet för rymdfysik,
Registrator,
Box 812,
981 28 Kiruna
eller via e-post till registrator@irf.se
senast den 19 maj 2014.
Ange ref. dnr 2.2.1-77/14


Institutet för rymdfysik, IRF, är en statlig myndighet som bedriver grundforskning och forskarutbildning i rymdfysik, atmosfärfysik och rymdteknik. Många av IRF:s projekt drivs som stora internationella projekt i samarbete med andra forskningsinstitut och rymdorganisationer. IRF har cirka hundra anställda och har verksamhet i Kiruna (huvudkontoret), Umeå, Uppsala och Lund.

--------------------------------------------------------------
Last Application Date: 2014-05-19
--------------------------------------------------------------

Created 2014-04-07 15:20:48 by Rick McGregor
Last changed 2014-04-16 09:38:24 by Rick McGregor

The Swedish Institute of Space Physics (IRF) is a governmental research institute which conducts research and postgraduate education in atmospheric physics, space physics and space technology. Measurements are made in the atmosphere, ionosphere, magnetosphere and around other planets with the help of ground-based equipment (including radar), stratospheric balloons and satellites. IRF was established (as Kiruna Geophysical Observatory) in 1957 and its first satellite instrument was launched in 1968. The head office is in Kiruna (geographic coordinates 67.84° N, 20.41° E) and IRF also has offices in Umeå, Uppsala and Lund.