Press

Kiruna, 2012-05-03

PRESSMEDDELANDE

Stort svenskt intresse i europeisk rymdmission till Jupiter

Rymdmissionen JUICE åker till Jupiter och några av dess månar 2022-2030. Teckning: ESA/AOES
Rymdmissionen JUICE åker till Jupiter och några
av dess månar 2022-2030. Teckning: ESA/AOES

Jupiter är nästa anhalt för europeiska rymdforskare. Den europeiska rymdorganisationen ESA beslutade igår (2 maj) att rymdsonden JUICE (Jupiter ICy moons Explorer) ska bli nästa stora rymdäventyr.

På Institutet för rymdfysik, IRF, jublade man när beslutet kom. Intresset för att vara med på expeditionen är stort, men det kommer inte att bli enkelt att få flyga ett vetenskapligt instrument på JUICE. De instrument som får följa med kommer att väljas ut bland många förslag och konkurrensen mellan de olika förslagsställarna är stenhård. Både i Uppsala och i Kiruna satsar IRF:s forskargrupper dock på att spela huvudroller i projektet. Båda forskargrupperna leder internationella team som kommer att föreslå instrumentpaket till JUICE.

-Det är nu vårt stora arbete börjar, säger professor Stas Barabash. Det kommer att bli en lång resa, men vi har stora förutsättningar att lyckas.

Jupiter och dess månar är ett solsystem i miniatyr och kanske finns till och med förutsättningarna för liv på någon av de stora månarna? Europa, Ganymedes och Callisto tros alla ha oceaner av vatten dolda under tjocka islager. Samtliga tre månar kommer att få besök av JUICE. Rymdsonden kommer också att studera den gigantiska gasplaneten Jupiter och hur dess atmosfär och magnetosfär växelverkar med månarna. Uppskjutningen beräknas ske 2022 och JUICE kommer fram till Jupiter 2030.

Ännu så länge är målet långt borta och Jupiter bara en prick på himlen. Men forskarna vid IRF drömmer redan om de nya upptäckter som väntar och den nya spännande värld som JUICE kommer att öppna för dem.

Mer information:

Webblänkar:


Institutet för rymdfysik, IRF, är ett statligt forskningsinstitut under Utbildningsdepartementet. IRF bedriver grundforskning och forskarutbildning i rymdfysik, atmosfärfysik och rymdteknik. Mätningar görs i atmosfären, jonosfären, magnetosfären och runt andra planeter med hjälp av ballonger, markbaserad utrustning (bl a radar) och satelliter. För närvarande har IRF instrument ombord på satelliter i bana runt fyra planeter: jorden, Venus, Mars och Saturnus. IRF har ett hundratal anställda och bedriver verksamhet i Kiruna (huvudkontoret), Umeå, Uppsala och Lund.


webmaster@irf.se, uppdaterad 2012-05-04

The Swedish Institute of Space Physics (IRF) is a governmental research institute which conducts research and postgraduate education in atmospheric physics, space physics and space technology. Measurements are made in the atmosphere, ionosphere, magnetosphere and around other planets with the help of ground-based equipment (including radar), stratospheric balloons and satellites. IRF was established (as Kiruna Geophysical Observatory) in 1957 and its first satellite instrument was launched in 1968. The head office is in Kiruna (geographic coordinates 67.84° N, 20.41° E) and IRF also has offices in Umeå, Uppsala and Lund.


Institutet för rymdfysik, IRF, är ett statligt forskningsinstitut under Utbildningsdepartementet. IRF bedriver grundforskning och forskarutbildning i rymdfysik, atmosfärsfysik och rymdteknik. Mätningar görs i atmosfären, jonosfären, magnetosfären och runt andra planeter med hjälp av ballonger, markbaserad utrustning (bl a radar) och satelliter. För närvarande har IRF instrument ombord på satelliter i bana runt tre planeter, jorden, Mars och Saturnus. IRF har ca 100 anställda och bedriver verksamhet i Kiruna (huvudkontoret), Umeå, Uppsala och Lund.