return to Home

Japanese Home
==============================================

Letter to Dagens Nyhter (Published 2010-3-19: Ins"andare)

Handikapptoaletten i Arlanda Terminal 4

Jag Šr en handikappad person som bor i Kiruna. Jag reser till Arlanda flygplats (Terminal 4) flera gŒnger per Œr, bŒde i arbetet och privat. 20 December 2009, nŠr jag behšvde handikapptoaletten i Terminal 4, var handtaget trasigt, och kunde inte anvŠndas. Det Šr den enda toaletten fšr handikappade personer i Terminal 4, och jag hade ont om tid pŒ Arlanda. Jag frŒgade SAS personalen nŠrmaste till toaletten efter alternativa toaletter, men hon kunde inte svara Šven efter hon ringde runt sin kollegor.

Terminal 4 brukade ha tre handikapptoaletter fšr tre Œr sen, innan de konverterades till affŠren (Seven-Eleven) och restaurangen (Max). Nu har terminal 4 bara en handikapptoalett i den stora terminalen efter sŠkerhetskontrollen, och ingen handikapptoalett i check-in och bagage rum. En flygplats Šr en hšgst publik facilitet. Man kan vŠlja flygblaget, men man kan inte vŠlja flygplats. Jag har rest till mŒnga stŠllen i vŠrlden, men ingen flygplats Šr sŒ dŒlig som Arlanda nŠr det gŠller faciliteter fšr handikappade. Det betyder fšr utlŠndska turister att Sverige ger ett intryck av att vara ett av de sŠmsta lŠnderna fšr handikappade.

Jag kontaktade LFV, som ansvarar fšr Arlanda flygplats, i vecka 53, med en lista šver problemen:
(1) Nuvarande situation med bara en handikapptoalett i stŠllet fšr tre (det Šr fšr lite).
(2) Den enda toaletten var trasig i jultid nŠr trafiken Šr hšg.
(3) Ingen karta eller information finns om var man kan finna handikapptoaletter.
Jag ocksŒ fšrslŒde fšr att Œtminstone mŒste webbsidan ha en karta (vecka 3).

Svar frŒn LFV (vecka 1 och 3) Šr att de redan noterat problem med fšr lite handikpptoaletter, men inget lšfte om ŒtgŠrder. NŠr jag pŒ nytt besškte Arlanda vecka 7, fanns det fortfarande ingen karta (vecka 10). SŒ, mitt fšrslag fšr fšrbŠttring av handikappades access till Arlanda Terminal 4 verkar ha ignorerats Šven fšr det fšrslag som Šr enklast att genomfšra.

Jag kontaktade med DO, men de informerade att ingen lag direct regulera faciliet fšr handikappade person i publik plats. Det Šr nŒgon fell i systemet eller lagen. Vi handikappades behšver lag som regulera flygplats och annan publik plats ska har handikapptoalett fšr att nŒgon procent (5-10%?) av toaletterna vara fšr handikappade i alla olika delar av terminalen (bŒda check-in/bagage, och utgŒng). Jag har hšrt att regeringen en gŒng viljade att sŠtta lagen som leda tillgŠnglighetsarbetet i Sverige, men att det Šr inte framme nu i Œr. Jag fšrstŒ inte varfšr lagen ska inte kommer nŠrmaste framtiden.

MVH
Masatoshi Yamauchi (kalls Yama)
Forskare vid Institutet fšr rymdfysik