Popular Science logoNorrsken

This document is also available in English
[IRF Kiruna] [populärvetenskap] [ordlista] [nästa: Varför blir det norrsken?]


Norrsken (Aurora Borealis)

Norrsken. Bild: Masatoshi Yamauchi

Norrsken kallas det vackra olikfärgade ljus som man ibland kan se röra sig över himlen i de norra delarna av världen. Ett likadant ljus finns över de södra delarna av jorden, det kallas sydsken. Tillsammans kallas norrsken och sydsken för polarsken.

Det latinska namnet på norrsken, Aurora Borealis, började användas i början av 1600-talet. Aurora var morgonrodnandens gudinna i den antika romerska mytologin och Borealis betyder nordlig. En översättning av namnet blir alltså nordlig morgonrodnad eller nordligt gryningsljus. Även sydskenet har ett latinskt namn, Aurora Australis, sydlig morgonrodnad. Även det nordsamiska namnet för norrsken, guovsahas, är besläktat med gryningsljus.

Att få se ett riktigt norrsken är något speciellt som man inte glömmer i första taget, det är så olikt allt annat man kan se på himlen.

På de följande sidorna kommer det att berättas om norrsken. Ni kommer att få en inblick i varför det blir norrsken, hur olika norrsken kan se ut, lite historia om norrsken och om forskningen som ligger bakom.

Det finns även en liten sida med tips för dem som själva vill se norrsken.

Ni kommer att hitta vissa ord i texten som är grönmarkerade, det betyder att dessa ord finns förklarade i en liten medföljande ordlista. Högst upp och lägst ner på varje sida kommer ni att hitta en länk till denna ordlista.

De bilder som finns är väldigt små, det är för att det ska gå fort att ladda ner sidan. Om ni vill se en större bild är det bara att klicka på den bild ni vill se.

Innehållsförteckning


[IRF Kiruna] [populärvetenskap] [ordlista] [nästa: Varför blir det norrsken?]
Uppdaterat: webmaster*irf.se, 2013-04-23.